34. kolo
19.05.2024 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Alexandre Lacazette (© AFP)

Lyon si výhrou nad Štrasburkem vybojoval účast v Evropské lize

Lyon porazil ve 34. kole Ligue 1 na domácím hřišti Štrasburk 2:1. Skóre na stranu Les Gones přiklonil chvíli před koncem dvougólový Alexandre Lacazette, jenž tak zaznamenal už svou 18. přesnou trefu v ročníku. Fanoušci tak doufají, že si obávaný kanonýr přenese formu i na vrchol jejich sezony - finále Coupe de France. To ať dopadne pro Lyon jakkoli, příští rok si jistě zahraje Evropskou ligu.

Jedním z týmů, které měly v posledním kole ještě o co hrát, byl Lyon. Ten se po neuvěřitelné jízdě ve druhé polovině sezony vyhoupl až na sedmou příčku s totožným bodovým ziskem jako šesté Lens. Les Gones tak potřebovali k probojování se do Evropské ligy porazit před domácími tribunami Štrasburk a doufat v zaváhání právě loňského vicemistra Francie. Pro účast v příštím ročníku Konferenční ligy Lyonu vzhledem k účasti ve finále Coupe de France stačilo udržet sedmou pozici.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně a hned v úvodu si vytvořili několik nadějných příležitostí. Asi největší z nich měl ve 24. minutě Rayan Cherki, jehož střela ale hostující branku těsně minula. Jen o dvě minuty později si Les Gones vytvořili další šance, avšak gólman Alaa Bellaarouch pohotově zakročil jak proti střele z kopačky Saïda Benrahmy, tak také proti dorážce Nicoláse Tagliafica.

Marocký brankář úřadoval i nadále, když ve 37. minutě fenomenálním zákrokem vytáhl hlavičku Corentina Tollisa. Krátce před přestávkou už se ale hráči Lyonu dočkali. Benrahma našel přesnou přihrávkou Lacazetta a domácí kapitán se v zakončení nemýlil.

Zvýšit vedení domácích mohl po další fantastické přihrávce Benrahmy Tolliso, avšak v souboji s Bellaarouchem i napodruhé selhal. Skórovat nedokázal ani Cheki, jenž z dobré pozice nezamířil přesně. Neproměněných příležitostí mohli Les Gones litovat v 63. minutě, kdy se po rychlé akci dostal k zakončení Habib Diarra a střelou z úhlu na bližší tyč překonal Antonyho Lopese.

Další rána pro Lyon mohla přijít v 77. minutě, nicméně Emanuel Emegha z nařízené penalty pouze orazítkoval tyč. V nastavení dostal po faulu na Malicka Fofanu příležitost zahrávat pokutový kop i Lyon. Lacazette se z penaltového puntíku nemýlil a svým druhým gólem v utkání vrátil Les Gones vedení.

Lyon tak doma zvítězil a senzační druhou polovinu sezony zakončil postupem do Evropské ligy, jelikož Lens v souběžně hraném utkání zaváhalo proti Montpellieru.

Autor: Livesport.cz / Jáchym Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele