34. kolo
19.05.2024 21:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Pierre-Emerick Aubameyang (© AFP)

Claussovy dárky posun tabulkou nevynesly, Marseille se do pohárové Evropy nepodívá

Marseille zvítězila ve 34. kole Ligue 1 na půdě Le Havru 2:1. Olympique od úvodního hvizdu disponoval na trávníku jasnou převahou, kterou do skóre promítl po změně stran. Nejprve se prosadil nejlepší střelec hostů Pierre-Emerick Aubameyang, na kterého navázal Michael Murillo. Dvě gólové přihrávky si připsal Jonathan Clauss, ani jeho ofenzivní příspěvek však Les Olympiens k místence v evropských pohárech nepomohl.

Poslední dvě sezóny Le Havru v Ligue 1 provázel vždy okamžitý návrat do druhé ligy a mnozí možná očekávali, že tento trend bude pokračovat i v tomto ročníku. Nicméně v posledním kole by muselo dojít k poměrně pozoruhodnému obratu, aby tým Luky Elsnera tentokrát skončil v sestupovém pásmu. Domácí tak mohli být proti silné Marseille poměrně v klidu, naopak cesta hostů do Konferenční ligy vedla jen přes vítězství a prohry Lyonu a Lens.

Olympique vstoupil do utkání aktivně a v úvodních minutách kontroloval dění na hrací ploše. Zároveň byl střelecky aktivnějším z obou soupeřů, avšak dlouho jeho zakončení neznamenala pro Arthura Desmase žádné nebezpečí. Protějšek gólmana Le Havru Pau López musel být v pozoru po 20 minutách hry, kdy akrobaticky pálil André Ayew, španělskému gólmanovi ovšem výraznější starosti nenadělal. Hosté nakonec v první půli trefili prostor mezi třemi tyčemi jedinkrát, a to když nepovedená rána Clausse stěží doskákala k Desmasovi.

Les Olympiens po pauze zvýšili obrátky a na hřišti si prakticky dělali, co chtěli. Naděje Le Havru na body v 56. minutě ještě udržel Desmas, který zneškodnil jak střelu Farise Moumbagny, tak dorážku Aubameyanga. Gabonského ostrostřelec to nicméně mrzet nemuselo, jelikož v 64. minutě obdržel přesný pas z pravé strany od Clausse a ranou z první ho usměrnil do sítě. Odpovědi byl na druhé straně blízko Samuel Grandsir, který ale zblízka Lópeze nepřekonal.

Aubameyang poté mohl definitivně zlomit odpor klubu z Normandie, jenže po chybě domácích v rozehrávce orazítkoval jenom pravou tyč. Lepší mušku měl Murillo, jenž technickým obstřelem zvýšil. V nastavení přišel po zásahu Emmanuela Sabbiho výbuch radosti i v domácím kotli, jenže VAR kvůli ofsajdu gól odvolal. Důvod k úsměvu nicméně příznivci klubu z Normandie měli, jelikož penaltu proměnil Mohamed Bayo.

Marseille tak sice dokázala vyhrát v Le Havru, i přesto si však v následující sezoně evropské poháry nezahraje.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele