Premier League - souhrn 38. kola: Manchester City obhájil titul

19.05., 19:03
Komentáře a souhrny
Bernardo Silva a Phil Foden (© AFP)

Manchester City je znovu anglickým mistrem. V posledním kole si titul zajistil triumfem nad West Hamem, Arsenalu nestačila ani výhra nad Evertonem.

Arsenal FC - Everton FC 2:1

19.05.2024 17:00

Góly: 43. Takehiro Tomiyasu, 89. Kai Havertz - 40. Idrissa Gueye

Arsenal sice porazil v závěrečném 38. kole Premier League Everton 2:1, ani 16. výhra z posledních 18 ligových zápasů ale k zisku titulu nevedla. Rozhodující trefu měl až v 89. minutě na svědomí Kai Havertz, v tom čase však Manchester City vedl nad West Hamem o dvě branky, a tak i radost na Emirates Stadium byla značně tlumená. Kanonýři posbírali v letošním ročníku 89 bodů, přičemž více jich získali jen v sezoně 2003/2004, od kdy čekají na mistrovské vavříny.

Fanoušci Arsenalu v úterý obrazně navlékli dresy největšího rivala Tottenhamu a hnali Spurs k bodovému zisku proti Citizens, který by Kanonýry dostal na dosah prvního titulu po 20 letech. Úřadující mistr se však mohl spolehnout na dvougólového Erlinga Haalanda, a tak se svěřenci Mikela Artety navzdory rekordní sezoně s 27 výhrami pomalu začínali smiřovat s druhou příčkou. Jejich osud mohl zvrátit pouze skalp Evertonu a neprohra West Hamu na Etihad Stadium.

Arsenal ale zbraně neskládal a jasnou převahou od samého začátku držel fotbalisty Evertonu zkrátka, dlouho ale chyběla velká šance. Zato Everton zahrozil krátce po uplynutí 30 minut, kdy se díky rychlému kontru dostal do příležitosti Dominic Calvert-Lewin, ten však napálil pouze levou tyč. Modrobílé tato nadějná šance namotivovala natolik, že šli ve 40. minutě do vedení. Povedený přímý kop v podání Idrissy Gueyeho totiž při cestě do brány zavadil o Declana Rice a překvapil Davida Rayu. Arsenal však rychle zareagoval a ještě před pauzou vyrovnal poté, co Takehiro Tomijasu dopravil balon do sítě téměř bez práce po přesné přihrávce Martina Ödegaarda.

Domácí hráči vzhledem k napjatému boji o titul byli pod velkým tlakem, což se projevilo dlouhým čekáním na střelecký pokus směrem na branku. Nepomohla ani střídání z gesce Mikela Artety a nezdary Arsenalu umocnily také ofsajdy Havertze a Emila Smithe Rowa. Druhý jmenovaný se postaral asi o největší humbuk druhé půle v 83. minutě. Centr si ale zpracoval z těžkého úhlu a míč po odrazu skončil na břevnu. Úspěšnější byl ale Havertz díky šťastnému odrazu, jehož vítězný gól z blízkosti potvrdilo také video, čímž si domácí zajistili alespoň závěrečné vítězství.

Arsenal tak sice posunul klubový rekord v počtu ligových výher v jedné sezoně na 28, ani takto povedený ročník ovšem k zisku titulu nevedl. Při dalším pokusu už by měli Londýňané disponovat novým útočníkem, který by měl být jednou z letních priorit kouče Artety.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Newcastle United 2:4

19.05.2024 17:00

Góly: 48. Vitaly Janelt, 70. Yoane Wissa - 21. Harvey Barnes, 36. Jacob Murphy, 38. Alexander Isak, 77. Bruno Guimarães

Fotbalisté Newcastlu zvítězili ve 38. kole Premier League na hřišti Brentfordu 4:2, a celek ze západního Londýna tak porazili už v pátém duelu v řadě. Straky o svém triumfu rozhodly již v úvodním dějství. Skóre otevřel ve 21. minutě Harvey Barnes, na jehož trefu navázali během tří minut Jacob Murphy a Alexander Isak. Poslední jmenovaný se tak stal prvním hráčem Newcastlu od roku 2004, který napříč všemi soutěžemi vstřelil 25 gólů za sezonu. Hosté zakončili ročník na sedmém místě a do evropských pohárů je může posunout triumf Manchesteru City ve finále FA Cupu.

Od návratu dlouho zraněného Bryana Mbeuma do základní sestavy odehrál Brentford šest zápasů a získal v nich 11 bodů. Tento solidní počin razantně zahnal hrozící sestupové starosti, a svěřenci Thomase Franka se tak mohli těšit na čtvrtou sezonu mezi anglickou smetánkou v řadě. Newcastle ještě toužil v tabulce poskočit na šestou příčku, prioritou nicméně bylo odrazit nápor Manchesteru United.

Lépe vstoupili do duelu domácí, trefa Ivana Toneyho ze třetí minuty ale kvůli ofsajdu neplatila. Tentýž hráč měl smůlu i o několik minut později, když proti jeho zakončení z nadějné pozice skvěle zakročil gólman Nick Pope. Neproduktivitu domácích pak mohl potrestat hostující Joelinton, jenž však v obrovské příležitosti selhal. Výrazně lépe si vedl ve 21. minutě Barnes, který si našel parádní centr Bruna Guimaraese a poslal Straky do vedení. Hosty vstřelená branka nabudila a na hřišti převzali iniciativu. Odměnou za aktivitu jim byla druhá trefa. Tu ve 36. minutě obstaral po precizní přihrávce Isaka Murphy. Jen o dvě minuty později se gólu dočkal i švédský útočník, když zužitkoval přesný pas od Guimaraese a důrazným zakončením přidal třetí přesný zásah hostů.

V úvodu druhého dějství na sebe upozornily Včely, když skvělou práci Yoaneho Wissy zužitkoval dobře umístěnou střelou Vitaly Janelt. Domácí v aktivitě pokračovali i nadále a blízko snížení na rozdíl jediného gólu byl v 62. minutě Toney, proti jehož zakončení opět skvěle zakročil Pope. O osm minut později už se ale hráči Brentfordu dočkali. Aktivní Wissa se uvolnil ve středu hřiště a parádní ranou umístěnou přesně k pravé tyči nedal gólmanovi šanci. Naděje domácích na srovnání výrazně klesly v 77. minutě. Proti volnému přímému kopu Isaka ještě domácí brankář zasáhl, avšak na dorážku Guimaraese už nestačil.

Brentford tak doma poprvé po třech měsících prohrál. Další ročník této prestižní soutěže odstartuje v polovině srpna.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester United 0:2

19.05.2024 17:00

Góly: 73. Diogo Dalot, 88. Rasmus Højlund

Fotbalisté trápícího se Brightonu prohráli v závěrečném 38. kole Premier League na vlastní půdě s Manchesterem United 0:2. Mdlý výkon domácích nenapomohl ozdobit rozlučku Roberta De Zerbiho, a Racci tak po famózním vstupu do sezony skončili až ve spodní polovině tabulky. Jistotu trenérského křesla nemá na druhé straně ani Erik ten Hag, který dovedl Rudé ďábly k jejich nejhoršímu umístění v historii anglické nejvyšší soutěže. Fanouškům hostů alespoň zpříjemnil výjezd na jih Anglie vítěznou brankou Diogo Dalot.

Thomas Tuchel opět vyvrátil setrvání na lavičce Bayernu, a tak se znovu začalo spekulovat o příchodu De Zerbiho, jehož konec na lavičce Brightonu byl oznámen den před výkopem duelu s Rudými ďábly. Dalším adeptem na seznamu Bavorů byl také ten Hag. Ten čelil velké kritice a jeho budoucnost byla značně nejistá, část fanoušků si nicméně udobřil promluvou po předchozím vítězství nad Newcastlem.

Nejistou pozici nizozemského stratéga mohl hned v úvodu vylepšit Alejandro Garnacho, který na hranici vápna málem ukořistil propadnutý míč, nicméně Jason Steele rychlým výběhem celou šanci utnul. Na druhé straně se do šestnáctky prosmýkl Valentin Barco, nechal kolem sebe proběhnout Aarona Wan-Bissaku, ale jeho ránu levačkou fantasticky vykopl mimo dosah dorážejících hráčů André Onana. Kamerunský gólman byl překonán o chvíli později po hlavičce Adama Webstera, jenže za svého kolegu zaskočil na brankové čáře Lisandro Martínez.

Po změně stran zaskočil za Onanu prozměnu Casemiro, jenž vykopl pokus Joaa Pedra. Posléze však začali úřadovat Rudí ďáblové. Gólové parametry mělo již zakončení Kobbieho Mainoa, nicméně projektil anglického teenagera nakonec přizvedl nad břevno jeden z bránících hráčů. V 73. minutě si nepozorná domácí defenziva již podruhé v utkání neporadila s dlouhým nákopem z kopačky Casemira. Balon nakonec propadl až k Dalotovi, který jej pohodlně uklidil kolem roztaženého Steela do sítě. Ještě v samotném závěru přidal pojistku Rasmus Höjlund. Ten si v rychlosti vyměnil míč s Christianem Eriksenem a namířil si to až k penaltovém puntíku, odkud ranou na bližší tyč překonal bezmocného Steela.

Manchester United se tak radoval z první venkovní ligové výhry od poloviny února. Sezona pro něj ovšem ještě nekončí, jelikož 25. května vyzve ve finále FA Cupu Citizens.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Nottingham Forest 1:2

19.05.2024 17:00

Góly: 72. Josh Cullen - 2. Chris Wood, 14. Chris Wood

Nottingham udělal v závěrečném 38. kole Premier League poslední krok k záchraně, když zvítězil na půdě sestupujícího Burnley 2:1. Ústřední postavou zápasu se stal Novozélanďan Chris Wood, jenž se během úvodní čtvrthodiny postaral o oba góly The Tricky Trees. Na jeden z nich mu přihrával Anthony Elanga, přičemž po této ose skórovali hosté už pošesté v sezoně. Vícekrát se žádný z hráčů aktuálního ročníku soutěže na trefách jednoho konkrétního spoluhráče nepodílel.

Fotbalisté Burnley se po ročním působení v Premier League opět vraceli o úroveň níž. Závěr sezony nováčkovi nevyšel, když v posledních 10 utkáních zaznamenal kromě řady remíz pouze dvě výhry s kluby zespodu tabulky. Ani Nottingham v poslední době příliš nezářil a držel se těsně nad pásmem sestupu. V minulém kole navíc přišel o definitivní jistotu udržení v nadějně rozjetém duelu s Chelsea.

Za setrváním v nejvyšší anglické soutěži nasměroval hosty už ve druhé minutě Wood. Nejlepší střelec Forest dostal krásnou přihrávku od Elangy a v jednoduché pozici poslal míč do odkryté branky. O několik minut později přidal zkušený útočník druhý zářez, když střelu Ryana Yatese chytře tečoval do protipohybu gólmana. The Clarets toho dopředu v prvním dějství příliš nevymysleli. Z velké dálky to zkoušel Maxime Estéve, jeho dělovka však prosvištěla nad břevnem. Vedle letěl i pokus Zekiho Amdouniho v samotném závěru poločasu.

I na začátku druhého dějství byli nebezpečnější fotbalisté Nottinghamu. Zpoza pokutového území to zkoušel technicky Morgan Gibbs-White, gólman Arijanet Murič ovšem předvedl skvělý zákrok. Kosovský brankář se musel činit i proti štiplavému pokusu Murilla, který využil zajimavého signálu ze standardní situace. V 72. minutě měli domácí fanoušci konečně důvod k radosti zásluhou Joshe Cullena, jehož střelu nechytatelně tečoval jeden z bránících hráčů. Ještě lepší atmosféra mohla být na Turf Moor po ráně Jóhanna Berga Gudmundssona, spolehlivý zákrok si ovšem připsal Matz Sels.

Burnley tak zakončilo roční prvoligovou pouť domácí porážkou. Nottingham nakonec i přes bodový odpočet uhájil příslušnost v Premier League.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - AFC Bournemouth 2:1

19.05.2024 17:00

Góly: 17. Moisés Caicedo, 48. Raheem Sterling - 49. Benoît Badiashile (vl.)

Chelsea si v posledním kole Premier League poradila doma s Bournemouthem 2:1. Tím si zajistila nejméně kvalifikaci Konferenční ligy. Pokud však Manchester City ovládne FA Cup, zahrají si Londýňané Evropskou ligu. Gólový účet otevřel v 17. minutě Moisés Caicedo, jehož první zásah v dresu Blues přišel z 50 metrů potrestáním výběhu gólmana. Rozhodující trefu si poté připsal Raheem Sterling. Přihrávající Cole Palmer se stal s 22 brankami a 11 asistencemi nejproduktivnějším hráčem ligy.

The Blues živili po čtyřech ligových výhrách v řadě naději na účast v pohárové Evropě. K té týmu z Londýna stačilo neprohrát v posledním soutěžním utkání s Bournemouthem nebo spoléhat na ztrátu Newcastlu. Chelsea však nečekal jednoduchý úkol, protože The Cherries se chtěli rozloučit se sezonou umístěním v horní polovině tabulky.

Do závěrečného duelu sezony vstoupili lépe domácí, Nicolas Jackson ani Palmer ovšem svými pokusy změnu skóre neobstarali. Po čtvrthodině hry musel Neto řešit nepříjemný únik Sterlinga rychlým výběhem a odkopem daleko od branky, jenže míč na půlicí čáře zachytil Caicedo, který jej napálil přímo do sítě.

Blues vstoupili do druhé půle ještě lépe než do té první. Ve 48. minutě se totiž po levé straně protáhl do vápna Sterling, který nachytal Neta a z úhlu odrazem o něj procpal míč do brány. Hosté bleskurychle zareagovali a po centru Miloše Kerkeze si ránu Enese Ünala srazil do sítě Benoit Badiashile. V závěrečné desetiminutovce mohl během pár sekund dvakrát srovnat Dominic Solanke. Nejprve si odchovanec Chelsea naběhl za obranu Londýňanů, míč ale netrefil vůbec dobře a poslal ho jen do náruče domácího gólmana. Poté vypálil z pravé strany a jen těsně minul vzdálenější tyč. Modří v závěru ještě chtěli navýšit vedení. Blízko k tomu byl Conor Gallagher, ale jeho střelu do šibenice zázračně vyrazil Neto. Na druhé straně se do protiútoku řítili The Cherries, Solanke ovšem nedokázal trefit odkrytou bránu.

Chelsea tak i v posledním ligovém utkání sezony zůstala na vítězné vlně a zajistila si účast v evropských soutěžích. Hráči Bournemouthu se nakonec museli smířit s umístěním v dolní polovině tabulky.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Aston Villa 5:0

19.05.2024 17:00

Góly: 9. Jean-Philippe Mateta, 39. Jean-Philippe Mateta, 54. Eberechi Eze, 64. Jean-Philippe Mateta, 69. Eberechi Eze

Hráči Crystal Palace završili ve 38. kole Premier League povedený závěr sezony domácím vítězstvím 5:0 nad Aston Villou. Jean-Philippe Mateta vstupoval do utkání s úžasnou statistikou, když končila v síti prakticky každá třetí jeho střela. Svou exkluzivní formu pak proti Villans, které možná ukolébala jistota účasti v dalším ročníku Ligy mistrů, potvrdil hattrickem, a za poslední měsíc tak vsítil devět branek.

Duel garantovaného účastníka Ligy mistrů s Crystal Palace by se kdykoliv jindy mohl zdát jako jasná záležitost. Nyní se ale jednalo o Aston Villu, jež i kvůli nelehkému losu v posledních kolech tápala. Na druhé straně fanoušci Eagles museli být v sedmém nebi, Mateta totiž měl nejvyšší střeleckou úspěšnost v lize. Spolu s Michaelem Olisem a Eberechim Ezem pak tvořili nebezpečné trio, které Londýňanům zařídilo pět výher z posledních šesti zápasů.

Mateta potvrdil svou skvělou střeleckou formu také v úvodu proti Villans, kdy se dostal k balonu poté, co ho parádní průnikovou přihrávkou našel Olise. První jmenovaný pak v souboji jeden na jednoho s gólmanem Robinem Olsenem neměl příliš mnoho práce a ranou k pravé tyči otevřel střelecký účet utkání. Svěřenci Unaie Emeryho však v průběhu prvního dějství výrazně přehrávali svého soupeře, i přes dvě obrovské šance Moussy Diabyho udeřil podruhé Mateta. Ve 39. minutě ho precizním pasem nalezl ve vápně Daniel Munoz, odkud francouzský útočník uklidil balon z bezprostřední blízkosti za Olsenova záda.

Po změně stran netrvalo dlouho a Orli vedli už o tři branky. V 54. minutě si odražený balon našel a následně navedl k hranici vápna Eze, jenž pak ranou utaženou k levé tyči nedal gólmanovi Villans šanci. Crystal Palace poté přidalo ještě další dvě branky. Nejprve se po parádní samostatné akci Ezeho prosadil znovu útočník Mateta, čímž dovršil svůj vůbec první hattrick v Premier League. Následně se prosadil i strůjce předchozí branky Eze, který to opět zkusil zpoza vápna a trefil se náramně.

Krasojízdu v závěru sezony tak završilo Crystal Palace dalším triumfem. Na finální umístění Aston Villy to nemělo žádný vliv, již před zápasem měla jistou čtvrtou příčku. V proměnlivém středu tabulky nakonec Orli díky skvělé formě vylétli na 10. pozici v tabulce.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers 2:0

19.05.2024 17:00

Góly: 34. Alexis Mac Allister, 40. Jarell Quansah

Fotbalisté Liverpoolu vyhráli ve 38. kole Premier League na domácím hřišti 2:0, a dopřáli tak svému trenérovi Jürgenu Kloppovi povedenou rozlučku za devítiletým angažmá na Anfieldu. Zásadní moment pro vývoj utkání nastal krátce před odehranou půlhodinou, kdy byl vyloučen za prošlápnutí holeně Nélson Semedo. Reds pak nabídnutou přesilovku poprvé využili ve 34. minutě zásluhou přesné hlavičky Alexise Mac Allistera. Argentinský záložník dodal červeným potřebný klid, což se projevilo ještě v závěru úvodní půle, kdy výhru pojistil Jarell Quansah.

Liverpool přišel v minulém kole o dvoubrankové vedení nad Aston Villou až v závěru, což zároveň vystihlo ligovou sezonu Reds. Čtyři kola dozadu totiž mohli reálně pomýšlet na zisk titulu, čímž by perfektně završili éru Kloppa, kvůli následné sérii ztrát se ale museli spokojit s třetí příčkou. Vítěznou tečku za ročníkem chtěli udělat proti Wolves, kteří v posledních dvou zápasech hned osmkrát inkasovali.

V úvodu však působila obrana Vlků poměrně konsolidovaně a domácí dlouho obléhali bránu bezvýsledně. Jako první zkusil štěstí dalekonosnou střelou Virgil van Dijk, gólman José Sá ji ale bez problému lapil, stejně jako přízemní ránu Luise Díaze. V 17. minutě zahrozili i hosté, když přímočarou akci nebezpečně zakončil Hee-Chan Hwang, a do práce tak musel i Alisson. Klíčový okamžik přišel ve 28. minutě, kdy byl na základě intervence videorozhodčího vyloučen za hrubý zákrok Semedo. Na využití přesilovky nečekali domácí příznivci dlouho, když Mac Allister uklidil hlavou do sítě přesný centr Harveyho Elliotta. Ještě před poločasem zvýšil na 2:0 z dorážky stoper Quansah.

Kloppovi svěřenci nadále proti oslabenému soupeři dominovali. Další gól měl na kopačce Díaz, který si naběhl na zadní tyč a napálil míč pouze do břevna, ačkoliv na něj zívala prázdná brána. Velkou šanci Codyho Gakpa zase skvěle vychytal Sá. Na toho si nepřišel ani Mohamed Salah, jehož obstřel vytáhl portugalský gólman konečky prstů mimo tři tyče. Utkání se v závěru dohrávalo v pohodovém tempu. Reds měli v několika slibných příležitostech i notnou dávku smůly, a další branky tak již nepřidali.

Poslední zápas Kloppa na lavičce Liverpoolu tak byl vítězným. Tým z Anfield Road bude díky konečné třetí příčce hrát příští rok v Lize mistrů, Wolves skončili na 14. místě.

Více informací k zápasu

Luton Town - Fulham FC 2:4

19.05.2024 17:00

Góly: 45+1. Carlton Morris (pen.), 55. Alfie Doughty - 43. Adama Traoré, 45+3. Raúl Jiménez, 49. Raúl Jiménez, 68. Harry Wilson

Fulham zakončil aktuální ročník Premier League výhrou 4:2, po níž si ve 38. kole odvezl všechny body z Lutonu. Gólově bohaté utkání odšpuntovaly tři branky ze závěru první půle, přičemž u obou zásahů Chalupářů asistoval Harry Wilson. Jednou z jeho přihrávky těžil Raúl Jiménez, jenž rychle po změně stran skóroval znovu, a navíc krátce po hodině hry střelecky završil povedené odpoledne Wilson.

Luton sice zatím nebyl oficiálně prohlášen za sestupujícího, jenže cesta k záchraně už působila spíše jako námět pro sci-fi snímek. Tříbodové manko na Nottingham se ještě stáhnout dalo, v případě rovnosti bodů ovšem rozhoduje rozdíl ve skóre a ten měli Kloboučníci výrazně horší. Fulham už sezonu dohrával víceméně z povinnosti, a tak nepředstavovala výrazný problém ani čtyřzápasová šňůra bez výhry.

Navzdory převaze Chalupářů v držení míče byli v úvodním dějství dlouho nebezpečnější domácí. Jejich první vyloženou příležitost připravil v 16. minutě Daiki Hašioka, jenž oslovil nízkým centrem Carltona Morrise. Nejproduktivnější hráč Lutonu v končící sezoně si šikovně udělal prostor k zakončení, zblízka ovšem Bernda Lena nepřekonal. Po několika dalších zahozených šancích fotbalistů v oranžových dresech udeřili ve 43. minutě Londýňané, když Adama Traoré z hranice šestnáctky nechytatelně napálil poskakující míč. Na začátku nastavení první půle sice z penalty srovnal Morris, o pouhé dvě minuty později už ale opět vedl Fulham. Bláznivý konec poločasu totiž uzavřela rána Jiméneze k levé tyči po přihrávce Wilsona.

Gólové hody pokračovaly i chvíli po změně stran, kdy Harrison Reed posadil milimetrově přesný centr na hlavu mexického útočníka a ten pohodlně překonal bezmocného Thomase Kaminskiho. Již v 55. minutě však snížil zpět na rozdíl jediné branky Alfie Doughty, jehož přízemní střela z přímého kopu se štěstím skončila až v síti. Krátce po uplynutí hodiny zápasu se připomněl aktivní Wilson, který orazítkoval břevno domácí brány. Mrzet to ovšem velšského reprezentanta nemuselo, neboť v 68. minutě pojistil výhru Fulhamu ukázkovou ranou do šibenice.

Oddaní fanoušci Lutonu tak museli skousnout už 11. domácí porážku v sezoně, která dospěla k sestupu jejich favoritů. Další ročník dvou nejvyšších anglických soutěží začne zhruba v polovině srpna.

Více informací k zápasu

Manchester City - West Ham United 3:1

19.05.2024 17:00

Góly: 2. Phil Foden, 18. Phil Foden, 59. Rodri - 42. Mohammed Kudus

Fotbalisté Manchesteru City porazili v 38. kole Premier League West Ham 3:1 a počtvrté za sebou se stali mistry anglické nejvyšší soutěže, což se ještě nikomu v historii nepovedlo. Za rozhodujícími třemi body nasměroval domácí během prvních 20 minut dvěma trefami Phil Foden, jenž byl několik desítek hodin před výkopem jmenován nejlepším hráčem sezony. Menší drama pak sice způsobilo krásné akrobatické zakončení Mohammeda Kuduse, na víc se ale Londýňané s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v základní sestavě nezmohli.

Citizens neohroženě kráčeli za třetí obhajobou titulu, ke které jim zbýval poslední krůček. Osm ligových výher v řadě a nepříliš oslnivá forma West Hamu hrály City do karet. Kladiváři z posledních sedmi soutěžních utkání zvítězili pouze jednou, na úřadujícího mistra navíc v lize vyzráli naposledy téměř před devíti lety. Manchester navíc popoháněl fakt, že případná remíza zkombinovaná s vítězstvím Arsenalu proti Evertonu by přiřkla trofej právě do náruče Kanonýrů.

Lídr soutěže na nic nečekal a zkraje druhé minuty se dostal do vedení. Foden obdržel pozemní přihrávku od Bernarda Silvy a nechytatelnou střelou dostal fanoušky do rauše. Manchester nadále držel míč na svých kopačkách a svými neuspěchanými akcemi dostal Kladiváře pod tlak natolik, že zvýšil náskok. Foden ukázal svou silnou levačku také podruhé a tentokrát rozvlnil síť v pravé polovině brány. Pohodlný polštář favorita potrhali svěřenci trenéra Davida Moyese až v závěru poločasu. Hned druhou střelou na branku snížil stav utkání Kudus nebojácně krásnými nůžkami. Na lahůdku Ghaňana nezareagoval ani Erling Haaland spálenou tutovkou v nastavení.

Ztenčený náskok probudil v Citizens další vlnu aktivity, která se ve třetí gól přetavila v 60. minutě. Nadšený Rodri na nic nečekal a hned, co se k němu dostal balon, tak vypálil směrem k pravé tyči. Míč cestou prosvištěl kolem většiny hráčů a zareagovat na něj nestihl Alphonse Areola. Tlak světlemodrých se nadále stupňoval sérií pěti rohovoých kopů před uplynutím 70. minuty. West Ham ale těžkou situaci ustál a nepustil City do většího trháku. Pár minut před koncem základní hrací doby nebyl uznán gól na 3:2 z pohledu domácích kvůli zahrané ruce Součka.

City tak pohodlně zvítězilo, díky čemuž si připsalo třetí obhajobu titulu. Sezona pro něj však neskončila, jelikož 25. května se představí ve finále FA Cupu proti městskému rivalovi United.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Tottenham Hotspur 0:3

19.05.2024 17:00

Góly: 14. Dejan Kulusevski, 59. Pedro Porro, 65. Dejan Kulusevski

Fotbalisté Tottenhamu nedopustili ve 38. kole Premier League žádné překvapení, když vyhráli na hřišti sestupujícího Sheffieldu United 3:0. Hosty, jimž stačilo k zajištění účasti v příštím ročníku Evropské ligy bodovat, poslal do vedení v závěru úvodní čtvrthodiny Dejan Kuluševski. Definitivní podtržení páté příčky pak přišlo v 59. minutě, kdy náskok Kohoutů pojistil Pedro Porro, na něhož stihl vzápětí navázat znovu švédský útočník.

Na stadionu Tottenhamu vládly po minulém kole úsměvy, a to navzdory porážce s Manchesterem City. Úřadujícího mistra tak dělil už jen krůček od obhajoby titulu, což fanoušci Spurs kvitovali, jelikož by to znamenalo nezdar konkurenčního Arsenalu. Pochopení pro tyto myšlenkové pochody ale neměl naštvaný kouč Ange Postecoglou, jehož svěřenci potřebovali k jistotě páté příčky získat proti jednoznačně poslednímu Sheffieldu alespoň bod.

Že to nebude zrovna lehký úkol, se ukázalo hned v prvních minutách utkání. Sestupující Žiletky se chtěly na domácím trávníku se svými příznivci rozloučit důstojně a Kohouty překvapily aktivním přístupem. Spurs ale potrestali hned první chybu v obraně soupeře, když se ve 14. minutě prosadil Kuluševski. Ten zakončoval pohlednou kombinaci svého týmu přesně a jeho pokus se s odrazem o dolní tyč dostal za brankovou čáru. Švédský útočník zůstal při chuti i nadále a o osm minut později mohl ještě zvýšit skóre. Ve 30. minutě nastřelil Rodrigo Bentancur z poměrně velké vzdálenosti tyč a vzápětí na jeho snahu navázal dalším nebezpečným pokusem Heung-Min Son.

Čtyři minuty po změně stran mohl po povedené individuální akci bleskově srovnat forvard Sheffieldu Cameron Archer, situaci ale vyřešil skvělým zákrokem Guglielmo Vicario. Žiletkám se nepodařilo nastolit delší pasáž, ve které by výrazněji dominovaly, a tak přišel velmi záhy trest. V 59. minutě se po zamknutí domácích na jejich polovině hřiště prosadil parádní dělovkou pod břevno Porro. Krátce před ním měl vynikající šanci další hráč Spurs James Maddison. Posledně jmenovaný hráč sehrál prim i v následné akci s Kuluševskim, která přinesla další branku v síti bezmocného brankáře Wesleyho Foderinghama. Navzdory velmi nepříznivému stavu vyprovázeli domácí fanoušci své hráče potleskem a užívali si poslední okamžiky v nejvyšší anglické soutěži.

Sheffield se tak s Premier League rozloučil porážkou. Po minulém sestupu mu trval návrat dva roky, cesta za tím, aby to tentokrát stihl ještě rychleji, začne 10. srpna, tedy asi o týden dříve než odstartuje nejvyšší soutěž.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
38
28
7
3
96 : 34
91
2
Arsenal FC
38
28
5
5
91 : 29
89
3
Liverpool FC
38
24
10
4
86 : 41
82
4
Aston Villa
38
20
8
10
76 : 61
68
5
Tottenham Hotspur
38
20
6
12
74 : 61
66
6
Chelsea FC
38
18
9
11
77 : 63
63
7
Newcastle United
38
18
6
14
85 : 62
60
8
Manchester United
38
18
6
14
57 : 58
60
9
West Ham United
38
14
10
14
60 : 74
52
10
Crystal Palace
38
13
10
15
57 : 58
49
11
Brighton & Hove Albion
38
12
12
14
55 : 62
48
12
AFC Bournemouth
38
13
9
16
54 : 67
48
13
Fulham FC
38
13
8
17
55 : 61
47
14
Wolverhampton Wanderers
38
13
7
18
50 : 65
46
15
Everton FC
38
13
9
16
40 : 51
40
16
Brentford FC
38
10
9
19
56 : 65
39
17
Nottingham Forest
38
9
9
20
49 : 67
32
18
Luton Town
38
6
8
24
52 : 85
26
19
Burnley FC
38
5
9
24
41 : 78
24
20
Sheffield United
38
3
7
28
35 : 104
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (376)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele