34. kolo
18.05.2024 21:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Galeno (© AFP)

Porto v závěru využilo dlouhé přesilovky a uhlídalo před Bragou třetí místo

Šlágr posledního 34. kola Ligy Portugal obstaral souboj třetího Porta se čtvrtou Bragou. Oba týmy mezi sebou před utkáním dělil jediný bod a domácí Braga mohla odsoudit soupeře z Porta k umístěním mimo top 3 po 48 letech. Brzká červená karta pro domácího Gómeze však výrazně ovlivnila zápas, ve kterém Porto nakonec zvítězilo díky gólu Galena v závěru 1:0.

Vrchol posledního kola a napínavý souboj dvou rivalů přilákal na Estádio Municipal de Braga nadstandardní počet 23 tisíc diváků, kteří svým favoritům proti zejména v obraně zdecimovanému Portu věřili.

Utkání začalo ve velkém tempu a ještě větší intenzitě. Na nepříliš kvalitním terénu se od kopaček jiskřilo a mnoho fotbalové krásy k vidění nebylo. O první vzruch se tak ve 12. minutě nepostaral um fotbalistů, nýbrž píšťálka rozhodčího. Domácí bek Víctor Gómez popostrčil při sprinterském souboji Galena a sudí Almeida mu k velkému překvapení ukázal druhou žlutou kartu. Domácí tak šli hned v úvodu zápasu do oslabení.

Rozdílné rozložení sil na hřišti vedlo ke změně obrazu hry, která neutrálního diváka rozhodně netěšila. Portu stačila k udržení třetího místa i remíza, a tak v přesile nikam nespěchalo s klidem kontrolovalo hru.

Domácí Braga se chtěla spoléhat zejména na brejky a rychlý přechod do útoku, ale nezkušená obrana Porta si jakékoliv nebezpečné pokusy hlídala. V 50. minutě navíc mohl její člen Otávio poslat Porto do vedení, ale jeho zakončení zblokoval do tyče Moutinho.

Braga se převážně bránila, což její situaci rozhodně nevyhovovalo. Jen dvě minuty po rozeznění tyče jí nadvakrát musel zachraňovat brankář Matheus, který vychytal unikajícího Pepêho i dorážejícího Conceiçãa.

Stupňující tlak Porta, které mělo díky početní výhodě víc sil, krotil opravdu hlavně spolehlivý Matheus v bráně Bragy. Ojedinělou šancí Bragy byla Niakatého hlavička po standardní situaci v 80. minutě, ale nakonec jako první i poslední udeřilo gólově Porto.

V 84. minutě v Portu končící Mehdi Taremi našel krásnou uličkou nabíhajícího Galena, který obstřelil Matheuse a s omluvnými gesty oslavil gól proti svému bývalému zaměstnavateli. Porto si tak před Bragou pohlídalo alespoň třetí místo a nyní své síly bude soustředit na finále poháru.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele