36. kolo
03.05.2024 21:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Elijah Adebayo (© AFP)

V Angličany prošpikovaném duelu uchránil Luton od porážky uzdravený dlouhán

Luton remizoval ve 36. kole Premier League před vlastními fanoušky s Evertonem 1:1. Skóre utkání, v němž od úvodního hvizdu nastoupilo 17 Angličanů, otevřel ve 24. minutě z pokutového kopu Dominic Calvert-Lewin. Domácí však záhy vyrovnali, když se prosadil uzdravený Elijah Adebayo. Pro skoro dva metry vysokého útočníka se jednalo o 10. ligovou trefu, čímž se dotáhl na nejlepšího střelce klubu Carltona Morrise. Poprvé po 37 letech tak The Hatters disponovali v nejvyšší soutěži dvěma střelci, kteří zaznamenali dvouciferný počet branek. Tento dílčí úspěch ovšem velké oslavy neznamenal, jelikož se nováček nachází dva zápasy před koncem na sestupové pozici.

Ještě v polovině dubna by se jednalo o ryze záchranářskou bitvu, Everton se však rozehrál do skvělé formy znamenající tři výhry v řadě, díky nimž předčasně oslavil setrvání mezi anglickou elitou. Luton naopak ve stejném množství duelů za sebou prohrál a dál setrvával na sestupové příčce. Karamelky ale patřily k jeho oblíbeným soupeřům, jelikož v této sezoně ovládl už dva vzájemné zápasy.

Důležitou postavou třetího vzájemného souboje těchto týmů se po 20 minutách stal Teden Mengi. Ten nejprve málem srazil centr ze strany do vlastní sítě, ale od pohromy jej zachránil Thomas Kaminski. Následně anglický obránce obětavě zblokoval ránu zpoza šestnáctky na rohový kop, při této standardní situaci však strhl jednoho z protihráčů na zem, čímž zavinil pokutový kop. Penaltu troufalým pokusem do středu proměnil Calvert-Lewin.

Domácí přispěli s rychlou odpovědí, když Adebayo zabojoval o balon ve vápně a následně prudkou ranou prostřelil Jordana Pickforda. V závěru poločasu se mohl o obrat postarat Morris, avšak laxní obranné činnosti Toffees nevyužil, neboť vystřelil vedle levé tyče.

Aktivní Kloboučníci ani na začátku druhého poločasu nezaháleli. Gabriel Osho se opřel do míče na hranici vápna a jen těsně minul pravou tyč. Skóre nezměnil ani Ross Barkley po hodině hry, kdy se vyšplhal na centr směřující od rohového praporku, avšak zamířil nad břevno. Na druhé straně se povedenou ranou prezentoval Jack Harrison, ovšem ještě lepší zákrok ukázal Kaminski. Další důležitý zásah si Belgičan připsal i proti prudké hlavičce Calverta-Lewina, jež směřovala do jeho protipohybu.

Svou důležitost v závěru předvedl i Pickford, který se vyznamenal proti Barkleyho pumelici i Mengiho hlavičce. Na konci utkání měl dokonce i poněkud nečekaného protivníka, když na pozdní standardní situace vyběhl do vápna i brankář Kaminski.

Everton tak třetí porážku od Lutonu v rámci jedné sezony nedopustil a získal bod. V příštím kole přivítá 11. května Sheffield, Kloboučníci se představí tentýž den na hřišti West Hamu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele