Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Václav Černý (© AFP)

Černého trefa Čechům na výhru v kvalifikaci nestačila. Orli z Balkánu ukořistili v Praze bod

Česká reprezentace remizovala v rámci skupiny E v pátém kvalifikačním kole na Euro 1:1 s Albánií. Zápas, který byl z obou stran velmi energický, nenabídl mnoho vyložených šancí. Již třetí přesnou trefu v kvalifikaci si připsal Václav Černý, ovšem ani jeho gól na výhru nad Albánci nestačil. Parádní střelou z dálky se totiž v 66. minutě zaskvěl záložník Sassuola Nedim Bajrami, který tak zajistil hostům cenný bod.

Čeští fotbalisté byli na správné cestě ke kvalifikování se na mistrovství Evropy, když ve skupině dosud nepoznali přemožitele, přičemž měli i velmi dobré skóre 6:1. Na záda jim ovšem ze druhého místa dýchala Albánie, která měla pouze o jeden bod méně. Právě Orli z Balkánu přiletěli na pražskou půdu, kde je po dvou výhrách v řadě čekal jeden z nejklíčovějších duelů. Domácí atmosféra hrála Čechům do karet, jelikož od usednutí Jaroslava Šilhavého na lavičku v roce 2018 vyhráli všech pět kvalifikačních zápasů v boji o Euro.

Oba týmy se ničeho nebály a do utkání vlétly vší silou, avšak první ohrožení branky přišlo až v 11. minutě, kdy to z dálky vyzkoušel Černý, ovšem zkušenému Etritovi Berishovi jeho pokus problém nedělal. Na nějaké větší šance byl zápas poměrně chudý, nicméně ve 25. minutě se po centru z hloubi pole k hlavičce dostal kapitán Tomáš Souček, načež míč vytěsnil nad branku Berisha. Dravěji však působili Albánci a několikrát pořádně zavařili české obraně. Krátce před odchodem do kabin měl gól na noze po skvěle vystižené přihrávce Souček, jenže slabší levačkou nakonec neskóroval kvůli teči jednoho z bránících hráčů.

Po přestávce jakoby hosté rezignovali na všechny útočné snahy. Skvělý presink domácích jim nedovoloval rozehrát a nutil je nakopávat, na což byli připraveny obranné řady Česka. To se jim vymstilo už v 58. minutě, kdy po fantastické práci Součka v jednoduché pozici nezklamal Václav Černý. I přes drtivý tlak ale vedení domácím nevydrželo. Po chybě v obraně se rozhodl s ničím nepárat Bajrami a z úctyhodné vzdálenosti propálil vše, co mu stálo v cestě. V soupeřově vápně byl opět nebezpečný kapitán Sparty Ladislav Krejčí, avšak Berisha vytáhl z rukávu famózní zákrok.

Česká reprezentace tak důležitý duel nezvládla podle očekávání a s týmem z Balkánu získala jen bod. Nyní ji bude čekat přátelský duel s Maďarském, který se uskuteční v neděli 10. září v Budapešti. Albánie změří síly ve stejný den v rámci skupiny s Polskem.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (1164)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele