semifinále - odvety
08.05.2024 21:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Joselu (© AFP)

Real Madrid vyvedl do finále zázračný Joselu, německou cestu zakončí ve Wembley

Real zvítězil v madridské odvetě semifinále Ligy mistrů nad Bayernem Mnichov 2:1. Domácí celek byl v průběhu utkání mírně aktivnější, nicméně řadu gólových příležitostí zahodil i kvůli fantastickým zákrokům Manuela Neuera. V 68. minutě navíc oslavil vedoucí branku hostů Alphonso Davies, který se dostal do hry až před odehranou půlhodinou, kdy střídal znovu zraněného Sergeho Gnabryho. Poté ale přišel silný závěr Bílého baletu, kdy nejdřív po chybě německého brankáře, kterému vypadl míč z náruče, skóroval Joselu. Španělský host z druholigového Espanyolu navíc v nastaveném čase rozhodl o postupu domácích do finále ve Wembley, kde na ně čeká Dortmund.

Německý Bayern si mohl v minulém bundesligovém kole definitivně zajistit alespoň druhou příčku, jenže na hřišti Stuttgartu v obměněné sestavě prohrál. Thomas Tuchel po utkání zopakoval, že neexistuje šance na jeho setrvání na lavičce Bavorů, byť měl stále možnost zopakovat úspěch z roku 2021, kdy v Lize mistrů triumfoval s Chelsea. Protivníkem mu ovšem byl čtyřnásobný vítěz soutěže z pozice trenéra Carlo Ancelotti, jehož Real navíc doma v celé sezoně nenašel přemožitele.

Svěřenci italského kouče mohli jít do vedení už ve 13. minutě, kdy nejprve Vinícius Júnior napálil z hloubi šestnáctky levou tyč, načež Rodrygo zahodil tutovou šanci a odražený balon poslal z bezprostřední blízkosti přímo do ležícího Neuera. Real si držel po zbytek úvodního dějství mírnou herní převahu, kterou málem přetavil ve šťastný gól Vinícius Júnior, jehož centrovaný balon do malého vápna nakonec proletěl těsně vedle pravé tyče. To už v dresu Bayernu neběhal Gnabry, jenž se popáté v sezoně zranil a musel předčasně střídat.

Krátce po návratu ze šaten se předvedla náhrada za německého křídelníka Davies, který tečovanou ranou nad břevno pořádně vyděsil fanoušky za Andrijem Luninem. Na druhé straně měl úvodní branku na kopačce Rodrygo, jehož pohotový pokus se nepotkal s cílem jen o pár čísel. Brazilský šikula pohořel chvíli nato na skvělém Neuerovi, který tygřím skokem odmítl inkasovat z přímého kopu. Obránci Mnichova veteránovi příliš nepomáhali, a tak musel Neuer hasit pumelici Viníciuse Júniora, který si z bránících hráčů udělal ve vápně kužely.

Obrovský šok pro obecenstvo na Santiago Bernabéu přišel v 68. minutě, kdy si střídající Davies doběhl do ideální střelecké pozice a nádhernou ranou na zadní tyč poslal Němce do vedení.

Hrdina Bayernu prožil slabší chvilku o pár minut později, kdy si srazil do vlastní sítě pomalou trefu Federica Valverdeho. Videorozhodčí ovšem vyrovnání zamítl kvůli útočnému faulu. Neuer vyrobil v 88. minutě obrovskou minelu, když neudržel pomalou střelu Viníciuse Júniora, a číhající Joselu měl s dorážkou lehkou práci. Střídající Španěl poslal fanoušky do euforie v nastavení, kdy doklepl do sítě přesný centr z levé strany.

Real Madrid tak dotáhl k postupu už 19. z 20 dvojutkání, která rozjel venkovní neprohrou. Finálový souboj s Dortmundem je na programu 1. června, hrát se bude v londýnském Wembley.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (1362)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele