základní část, 32. kolo
05.05.2024 12:15 CET
4 : 2
(2:2)

Reportáž

Jordan Teze (© AFP)

PSV otočilo vývoj se Spartou a po šesti letech slaví pětadvacátý ligový titul v historii

Eindhovenský celek potvrdil úlohu favorita v nedělním utkání 32. kola proti rotterdamské Spartě a díky vítězství 4:2 s předstihem usedl na nizozemský trůn, což se mu naposledy povedlo v roce 2018. Svěřenci trenéra Petera Bosze předváděli v tomto ročníku Eredivisie dominantní výkony, doposud prohráli jen jednou a nyní dvě kola před koncem drží před druhým Feyenoordem nedostižný devítibodový odstup.

PSV má v tuto chvíli na kontě sedmaosmdesát bodů, celkově v lize zvítězilo již poosmadvacáté a jeho triumf na nizozemské scéně je proto zcela zasloužený. Rotterdamský vyzyvatel se za svůj výkon v žádném případě nemusí stydět, ale po této porážce definitivně přišel i o teoretickou naději na konečnou pátou příčku zaručující přímou účast v evropských pohárech. Momentálně je devátý s třiačtyřiceti body o skóre za osmým Go Ahead.

Výběr vedený koučem Jeroenem Rijsdijkem přitom začal naprosto fenomenálně a hned svou první větší možnost po necelých osmi odehraných minutách přetavil ve vedení. Prosadit se dokázal Metinho, který si po přihrávce Saïda Bakariho přehodil míč na svou silnější pravačku a z mírného úhlu zavěsil přesně do vzdálenější šibenice. Domácí favorit to ale v žádném případě nezabalil a ani ne po dvaceti minutách hry bylo vyrovnáno.

Po rohovém kopu z levé strany prudce hlavičkoval Schouten a hostující Bakari stojící na brankové čáře smolně nasměroval balón do vlastní sítě. Eindhovenský celek otočil vývoj za dalších sedm minut, jelikož se prosadil Johan Bakayoko. Jednadvacetiletý belgický útočník si po skvělé práci Luuka de Jonga na pravé straně seběhl před hranici brankového území a z první zakroutil míč přímo do protějšího spodního růžku.

Nicméně Sparta se dočkala nečekaného vyrovnání o tři minuty později, protože technickou střelu Saita nešťastně tečoval hlavou do pravého horního růžku vracející se Olivier Boscagli. Domácím k zisku titulu stačil i stávající nerozhodný výsledek 2:2 a v následujícím průběhu se tedy hlavně soustředili na pozornou práci v defenzívě, avšak postupem času zvyšovali svůj tlak a o svém úspěchu přeci jen rozhodli v polovině závěrečného dějství.

Francouzský obránce Boscagli "odčinil" svůj podíl na druhé inkasované brance po perfektně zahrané standardní situaci v podání Joeyho Veermana a zcela osamocen akrobaticky propálil naprosto bezmocného brankáře Olije -3:2. Zhruba čtvrthodiny před koncem definitivně rozhodl o úspěchu PSV Jordan Teze, jenž zakončil svůj samostatný únik přízemní střelou doprostřed branky.

Hosté se v následujícím průběhu vůbec na nic nezmohli a po závěrečném hvizdu rozhodčího Higlera tedy propukla na stadionu Philips obrovská radost všech příznivců PSV, která určitě bude pokračovat i v následujících dnech.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele