Zemřel trenér prvních argentinských mistrů světa z roku 1978 Menotti

05.05., 22:34
Aktuality
César Luis Menotti (© AFP)

Zemřel bývalý trenér César Luis Menotti, jenž v roce 1978 dovedl fotbalisty Argentiny k jejich prvnímu titulu mistrů světa. O úmrtí slavného kouče ve věku 85 let informovala Argentinská fotbalová asociace.

Menotti získal ve své vlasti status legendy díky triumfu národního týmu na domácím mistrovství světa. Sympatie fanoušků vzbuzoval ofenzivní styl, který ordinoval svým týmům, a také jeho zdrženlivý postoj k tehdejší pravicové vojenské juntě vládnoucí v Argentině.

Bývalý profesionální fotbalista a reprezentant vedl argentinský národní tým od roku 1974 do roku 1983. Poté trénoval jednu sezonu Barcelonu, v níž hrál jeho reprezentační svěřenec Diego Maradona, a dovedl ji k zisku Španělského poháru, tehdejšího Ligového poháru a Superpoháru. Tyto tři tituly byly jeho jedinými v evropském fotbale, další angažmá v Atléticu Madrid a Sampdorii Janov skončila bez větších úspěchů.

Trenérskou kariéru muž s přezdívkou "El Flaco" (Hubeňour) ukončil v roce 2007 v mexickém týmu Tecos. Jako osmdesátiletý byl v roce 2019 jmenován do funkce generálního ředitele argentinské reprezentace.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
Mirek na tenisu

To byly časy! Menotti se žvárem na lávce, deka až na límec. Trenérský mág, osobnost. Žádné plácání rukama s náhradníky. Vzadu Pasarella s výskokem jako volejbalista, neúnavné dynamo Ardilles, tvrdý hroťák Luque a hlavně geniální střelec Kempes. A nastříhanými konfetami poseté trávníky...to byl hnus. Jinak boží.

Reagovat
run

stejný pocity

Reagovat
run

Argentina 78. krásná doba. supr mančaft.Pasarella,Fillol,Kempes,Ardiles...poprvý jsem začal víc sledovat fotbal...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele