Liga Portugal - preview 27. kola: Braga v zajímavé pozici

29.03., 08:08, aktualizováno 01.04., 08:48
Previews
Abel Ruiz (© AFP)

Před utkáním s utrápeným Portimonense se portugalská Braga ocitla v zajímavé pozici. Sice musí odrážet nápor Vitórie, která se na ni bodově dotáhla, na druhou stranu v případě vítězství se může přiblížit třetímu Portu na dva body.

Portimonense SC - SC Braga

pondělí 21:15

Braga v uplynulém ročníku obsadila skvělé třetí místo a po dlouhých jedenácti letech se probojovala do hlavní fáze prestižní Ligy mistrů, minimálně stejné umístění hodlá zopakovat také v této sezóně. Nicméně v tuto chvíli je jasné, že podruhé v řadě rozbít elitní portugalský trojblok Benfica - Porto - Sporting bude opravdu náročné, i když osm kol před koncem rozhodně není tato meta nereálná.

SC v dosavadním průběhu Primeira Ligy posbíralo velmi solidních třiapadesát bodů a je čtvrté o pět bodů za třetím Portem, na rozdíl od svého protivníka má ale k dobru právě tuto pondělní dohrávku 27. kola a je v ní považováno za jasného favorita. Svěřenci trenéra Artura Jorgeho se mohli pyšnit vynikající formou před reprezentační pauzou, jelikož z předchozích pěti ligových duelů hned čtyřikrát vyhráli a jedinkrát remizovali.

"Je před nám závěrečná fáze na ligové scéně a náš cíl stále zůstává stejný - skončit do třetího místa a opět se tedy dostat do skupinové fáze Ligy mistrů. Je nám však jasné, že splnit tento úkol bude mnohem obtížnější než v loňské sezóně, ale všichni věříme, že to dokážeme. Náš nadcházející soupeř bojuje o holé přežití a nebude mít co ztratit, musíme se tedy připravit na jeho velký odpor," prohlásil lodivod hostujícího favorita s opatrností v hlase.

Klub z Portimãa se momentálně nachází ve velké krizi a bude mít co dělat, aby udržel prvoligovou příslušnost i pro nadcházející sezónu. V tuto chvíli mu patří až šestnáctá barážová příčka s třiadvaceti body a za patnáctou Estrelou zaostává o body tři, mezi portugalskou elitou nevyhrál již sedmkrát za sebou a z toho vybojoval pouhé tři body.

Na Bragu se mu navíc ve vzájemných zápasech vůbec nedaří, protože s ní prohrál šestkrát v řadě, v posledních třech případech k tomu utrpěl dva debakly v poměru 1:4 a jednou dokonce po výsledku 1:6. Domácí tým nemůže počítat se Zinhem, Monteirem ani vykartovaným Carlinhosem, SC postrádá Adriána Marína a na trávníku se zřejmě neobjeví ani duo Ricardo Horta - Sikou Niakaté.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.79 - 4.80 - 1.45

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Vizela - Casa Pia AC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.23 - 3.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Arouca - SC Farense

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.83 - 4.68

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Moreirense FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.26 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Boavista FC - Rio Ave FC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 2.94 - 2.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estoril Praia - FC Porto

sobota 21:30

Porto se před reprezentační pauzou těšilo asi z nejlepší formy za celou sezonu a rádo by na výkony ze začátku měsíce navázalo. Nyní ho čeká letos častý a také neoblíbený soupeř Estoril, který naopak prožívá v druhé polovině sezóny úpadek formy a připravuje se na boj o záchranu.

Nešťastná sezóna FC Porto nabrala ve své poslední třetině alespoň trochu pozitivní spád a jeho hráči mohli přečkat reprezentační pauzu v dobrém rozpoložení. Decentní výkon v osmifinále Ligy mistrů proti Arsenalu a výhra 5:0 nad Benficou v Clássicu, na kterou hráči navázali suverénními výkony proti slabším týmům jako Portimonense a Vizela. To jsou poslední výsledky týmu Sérgia Conceiçãa, které dávají poslední jiskru naděje fanouškům i celému klubu.

Porto totiž ztrácí před závěrečnou fází sezony na první Sporting sedm bodů a ani všechny vyhrané zbývající zápasy mu nemusí k úspěchu stačit. Největší šanci na zisk trofeje tak má v národním poháru, jehož první semifinálový zápas odehraje už ve středu na půdě Vitórie a je možné, že Conceição proti Estorilu pošetří některé své opory.

To se proti trápícímu se Estorilu jeví jako logická volba, ale je třeba poznamenat, že Estoril není v Portu zrovna populární soupeř. V letošní sezoně se oba týmy střetnou už potřetí a vzájemnou letošní bilanci má překvapivě lepší outsider. Estoril v lize v listopadu vyloupil Porto a o měsíc později si s ním poradil i na domácí půdě ve skupině Ligového poháru. Výhry nad Canarinhos se Porto dočkalo až na začátku roku, kdy v osmifinále druhé pohárové soutěže vyhrálo v Estorilu suverénně 4:0.

Na tento zápas by v Estorilu samozřejmě nejraději zapomněli a chtějí navázat spíše na skvělé výsledky z konce loňského roku. Nebude to však vůbec jednoduchá úloha. Estoril v posledním zápase před pauzou po nepříliš přesvědčivém výkonu zlomil pětizápasovou sérii bez vítězství a porazil doma 1:0 Portimonense. Jeho forma ale v posledních měsících spíše upadá a další úspěch proti Portu by byl velkým překvapením.

Domácí tým si bude muset v těžkém utkání poradit bez dvou dlouhodobě zraněných hráčů Ericka Cabaca a Jordana Holsgrova. Hosté jsou na tom v tomhle měřítku zcela stejně a také jim chybí dvojice vážněji zraněných hráčů - stoper Iván Marcano a bek Zaidu Sanusi.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.40 - 5.72 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SL Benfica - GD Chaves

pátek 19:00

Poslední reprezentační okno prolínající letošní sezónu je u konce a do Lisabonu se vrátila řada reprezentantů z Benficy, které by měl po návratu čekat zdánlivě jednoduchý úkol. Na Estádio da Luz přijede poslední Chaves a domácí jsou jasnými favority.

Do konce sezóny zbývá osm kol a Benficu čeká v dubnu velmi náročný zápasový program. Mimo ligová zápolení v úterý odehraje odvetu semifinále poháru se Sportingem, ve které bude dotahovat ztrátu, a tak bude muset její trenér Roger Schmidt hodně přemýšlet nad rozložením sil svých svěřenců.

Benfica je totiž momentálně největší konkurencí svého městského rivala v boji o titul a měla by se maximálně vyhýbat ligovým ztrátám. To se jí v posledních dvou zápasech s Casa Pia a Estorilem povedlo, a když se k tomu přičte postup v Evropské lize přes Rangers, je skoro zapomenut šokující debakl z Clássica v Portu.

Ten však klubem výrazně zarezonoval a je důkazem, že se Benfica v závěrečné fázi sezóny nepotkala s nejlepší formou a reprezentační pauza jí mohla jenom prospět. I poslední zápas na půdě Casa Pia rozhodl až čtvrt hodiny před koncem jediným gólem zápasu Cabral a proti Chavesu by Benfica ráda předvedla dominantnější výkon.

Přeci jenom hosté dorazí do Lisabonu jako momentálně poslední tým tabulky, což pro ně není nějak neobvyklá role a strávili v této pozici nejvíc kol ze všech. V posledních kolech ale ukazují, že se sestupem rozhodně nejsou smíření. V posledním kole před pauzou prohráli doma po vyrovnaném zápase 1:2 s Vitórií a předtím získali velmi cenný bod z hřiště Gil Vicente.

Nečeká se, že body získají zrovna proti Benfice, která může využít svůj široký kádr. Jediným hráčem chybějícím Schmidtovi při výběru je zraněný Bernat, jehož návrat na trávníky je ale velmi blízko. Hostům naopak chybí hned čtveřice zraněných - João Correia, Sandro Cruz, Bruno Rodrigues, Cafú Phete.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.50 - 24.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Sporting CP

pátek 21:30

Krátká cesta na zápas čeká v rámci venkovního utkání Sporting a jeho fanoušky, neboť ani nemusejí opouštět aglomeraci Lisabonu. Představí se totiž na hřišti Estrely Amadora. Ta se může těšit v posledních kolech na záchranářské souboje, zatímco její nadcházející soupeř je největším adeptem na titul.

Sportingu se povedlo rozpustit tým před reprezentační pauzou ve velkém stylu. Zklamání z vypadnutí z osmifinále Evropské ligy s Atalantou totiž zahnal debaklem Boavisty 6:1 a zajistil si, že stráví přestávku na prvním místě ligové tabulky.

Tento výsledek jen potvrdil jeho neohrozitelnou pozici nejlépe útočícího týmu letošní sezóny. Sporting nastřílel ve 25 kolech neuvěřitelných 75 gólů a v dobré střelecké formě by rád pokračoval i proti Estrele Amadora.

V týmu Rubéna Amorima hlavně panuje velká pohoda, která ale může být v kritické fázi sezóny velmi křehká. Zcela stěžejními budou následující dva zápasy s Benficou (odveta semifinále poháru a následný ligový zápas) a případná ztráta s Estrelou by mohla vnést do týmu pochybnosti.

Tato ztráta se nečeká a Sporting je jasným favoritem zápasu, ale Estrele se blíží s největší pravděpodobností boj o záchranu a ten dokáže i v papírově slabších týmech vzbudit velkou sílu. Ostatně v posledních zápasech před pauzou se jí dařilo. Uhrála velmi cennou remízu na hřišti Famalicãa a předtím doma vyhrála 3:1 s Casa Pia.

Rubén Amorim na lavičce Sportingu musí před utkáním řešit dvě nepříjemné absence. Mimo hru je totiž zkušená brankářská jednička Adán a k dispozici ještě minimálně týden nebude ani kreativní ofenzivní záložník Pedro Gonçalves. Vzhledem k tomu, že Sporting čekají těžké zápasy s Benficou, nabízí se otázka, koho nechá Amorim odpočinout. V ohrožení zápasové stopky kvůli žlutým kartám totiž je hned sedm hráčů a mezi nimi i Hjulmand, Nuno Santos nebo Diomande. Domácí na tom s absencemi také nejsou nejlépe. Chybí João Reis, Rodrigo Pinho a Gustavo Henrique.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.80 - 6.67 - 1.22

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
25
21
2
2
75 : 25
65
2
SL Benfica
26
20
4
2
60 : 21
64
3
FC Porto
26
18
4
4
50 : 18
58
4
SC Braga
26
16
5
5
55 : 34
53
5
Vitória SC Guimarães
26
15
5
6
41 : 27
50
6
Moreirense FC
26
12
6
8
28 : 27
42
7
FC Arouca
26
10
4
12
43 : 37
34
8
Gil Vicente FC
26
7
7
12
35 : 39
28
9
FC Famalicão
25
6
10
9
24 : 30
28
10
Boavista FC
26
7
7
12
33 : 51
28
11
SC Farense
26
7
6
13
34 : 38
27
12
Casa Pia AC
26
7
6
13
23 : 39
27
13
Estrela Amadora
26
6
8
12
26 : 39
26
14
Estoril Praia
26
7
4
15
42 : 49
25
15
Rio Ave FC
26
4
13
9
26 : 35
25
16
Portimonense SC
26
6
5
15
24 : 53
23
17
FC Vizela
26
4
9
13
26 : 52
21
18
GD Chaves
26
4
7
15
25 : 56
19

Ostatní zápasy

29.03. 16:30
Gil Vicente FC - FC Famalicão

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele