Leverkusen vyrovnal evropský rekord neporazitelnosti. Podaří se mu dokončit sezonu bez porážky?

06.05., 18:26
Aktuality
Xabi Alonso (© AFP)

Leverkusen si nedělním bundesligovým vítězstvím 5:1 ve Frankfurtu připsal 48. zápas bez prohry a vyrovnal 59 let starý evropský rekord Benfiky Lisabon s legendárním Eusébiem. Tým s trojicí českých reprezentantů Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář by do konce sezony mohl vylepšit maximum až na 53 soutěžních utkání bez porážky. Trenér Xabi Alonso kvůli trestu za žluté karty strávil rekordní duel na tribuně.

Bundesligový titul už si hráči Leverkusenu zajistili, před sebou mají ještě dvě závěrečná kola. A také odvetu semifinále Evropské ligy s AS Řím a finále Německého poháru proti druholigovému Kaiserslauternu. Ve Frankfurtu si hosté poradili i bez svého kouče, který byl se sluchátky na uších na tribuně v neustálém spojení s asistenty na lavičce.

"Otevřela se mi samozřejmě jiná perspektiva, z hlediště byl na hřiště snadný pohled. Všichni mí kolegové na ploše odvedli skvělou práci, hráči ukázali velkou zodpovědnost, takže nebyl problém, že jsem nebyl na lavičce. Jen emoce na tribuně byly jiné. Kvůli sluchátkům jsem neslyšel žádné zvuky stadionu. Byl to úplně jiný zážitek," citoval server Kicker dvaačtyřicetiletého kouče.

Jeden gól vstřelil Schick po přihrávce Hložka, který si připsal celkem tři asistence. Kovář jako obvykle v lize seděl na lavičce. Hrdinou byl jeho kolega Lukas Hradecky. Finský gólman vytvořil pro změnu bundesligový rekord v počtu startů zahraničního brankáře. Rodák z Bratislavy odchytal 292. zápas v soutěži a překonal Švýcara Yanna Sommera.

"Rád si před zápasem přečtu noviny a viděl jsem to tam. Naplňuje mě to hrdostí a ctí, že můžu hrát v takové skvělé zemi a lize za fantastické týmy," řekl DAZN Hradecky, který přestoupil do Leverkusenu právě z Eintrachtu. Pro čtyřiatřicetiletého gólmana šlo zároveň o první vítězství proti svému bývalému zaměstnavateli na jeho hřišti. "Po pěti letech se konečně prolomilo prokletí. Vždy to bylo příjemné, když jsem vyhrál s domácím týmem, tentokrát se mi to podařilo s hostujícím."

Alonso přiznal, že Schickův gól ve 44. minutě neviděl, protože už byl na cestě do šaten, aby o poločase promluvil k týmu. Jelikož měl trest jen za žluté karty, mohl tak učinit i před utkáním. Na rozdíl od případu, pokud by pykal za červenou kartu. Poukázal také na poslední neúspěch Leverkusenu ve Frankfurtu, na katastrofální porážku 1:5 v jeho druhém zápase jako trenéra Bayeru v říjnu 2022.

"Xabi se o tom dokonce zmínil v motivačním projevu. Je vidět, že jednu věc přece jen neumí. Prohrávat. Na krutou porážku nezapomněl. Proto bylo důležité si odsud konečně odvézt tři body," řekl Hradecky.

Rekordní série Leverkusenu v poslední době několikrát visela na vlásku, ale tým ji pokaždé v závěrečných minutách uhájil. Bayer je jediným týmem v pěti nejlepších evropských ligách, který v sezoně ještě neokusil porážku. A může být prvním mužstvem bez prohry v historii bundesligy. "Stále máme velké cíle v každé soutěži - v domácí lize, v Evropě i v poháru," uvedl Alonso.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
kilobyte

Reagovat
delfin

Rekord Slavie byl 54.

Reagovat
Werkrider

Když bereš jenom ligu, áno.

Reagovat
pobody's nerfect

Ve všech zápasech v kuse?

Reagovat
Werkrider

Myslím, že jenom v lize, třeba zrovna Leverkusen jim dal čtyřku.

Reagovat
wyqinac

vsak to ale bylo jen v lize, to uz jsou ty rekordy jiny

Reagovat
Bastaron

Reagovat
ACSeRw!n

a my tam mame tri hrace na Euru pujdem daleko

Reagovat
Hollo

Naspet domov pojdete daleko

Reagovat
insane

Náhodou, máme to kousek!

Reagovat
Rudnevs

Z toho Bochumu mám strach, snáď to nejak vyjde i cez nich.

Reagovat
Werkrider

Z Rimanov strach nemáš?

Reagovat
Rudnevs

Zápasy v EL sú samozrejme taká obvious hrozba, tam nikdy nevieš, čo sa udeje. Ale aj s prehrou v EL by tú invincibles sériu mohli ťahať “aspoň” v lige, kde si podľa mňa veľa ľudí myslí, že to už dotiahnu v pohodičke. Bochum má však dlhú históriu toho, že vždy zavadzia tam, kde nemá zavadzať a vyhrá tam, kde “nemá” vyhrať. Veľmi nepríjemný súper, ak ti chýbajú dva zápasy k invincibles sezóne

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

Tak bude remíza.

Reagovat
Mönchengladbach

Od nich je poslední prohra, dostali tam v posledním zápase minulé sezóny tři nula.

Reagovat
Shevchenko

A předposlední prohra s AS

Reagovat
Kaspar

Na ty uvodni fotce mi hrozne pripomina nejakyho herce a za boha si nemuzu vzpomenout koho

Reagovat
Werkrider

Jason Bateman

Reagovat
Witcher

Na ty druhý jak ten manažer repre co dělá experta ČT

Reagovat
Frank Lampard 8

Mark Wahlberg?

Reagovat
Kaspar

jo a mam klid

Reagovat
Svatej

Reagovat
Losinho

Morgan Freeman?

Reagovat
Witcher

Však hráli jen evropskou ligu Neříkejte mi že když to válcovali Rangers, Celtic Lyon atd že neměli něco podobného.Leve mělo kolik těžkych zápasů 6-7 ?však to byl samej padeborn,Karabach freibach atd to to ještě honili kolikrát s pomocí rozhodčích v nastavení

Reagovat
kilobyte

Taky hrají Bundesligu, kde jsou 2 semifinalisti Ligy mistrů.

Reagovat
Witcher

No právě

Reagovat
janinho

ty musis byt velmi smutny clovek

Reagovat
Werkrider

No já bych Freibach nepodceňoval

Reagovat
josepe

Taková sezóna se mu už nebude opakovat, je to stejný zázrak, jako byla sezóna Leicesteru, když vyhrál titul. Ale bude hrávat na vysokých příčkách v dalších sezónách, tomu věřím.

Reagovat
kilobyte

Leicester hlavně vyhrál, protože ostatní hodně ztráceli. Leverkusen jede možná na rekord. Další věc je, že "konkurence" Leicesteru je finančně o dost jinde. Navíc jim umřel majitel, což byla další rána. Leverkusen finančně patří k těm v BL k těm nejlepším. Leicester před titulem byl tým, který hrál o udržení v první lize. Leverkusen patří dlouhodobě do užší špičky.

Určitě příští sezónu neudělají takovou šňůru, ale klidně můžou titul udělat znovu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele